OekraïNEE

OekraïNEE was een onafhankelijk burgerinitiatief dat zich -zonder enkele vorm van subsidie- uitsprak tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. Om de historie omtrent de campagne en het referendum zonder al te veel kosten te bewaren, is de website omgezet naar een simpel html template. De webpagina wordt niet meer geüpdatet.

10% minder stembureaus bij referendum

18 februari 2016

Stembureaus-referendum-Oekraine

Bij het aankomende referendum op woensdag 6 april zullen 10% minder stembureaus worden ingericht dan bij de vorige verkiezingen het geval was. In totaal zijn dat 700 stemlokalen minder, wat er op neer komt dat één op de tien stembureaus niet open zal gaan.

“Dat is vooral een probleem omdat de geldigheid van het referendum afhangt van de hoogte van de opkomst”, aldus Marcel Boogers, hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur aan de Universiteit Twente. Om de uitslag van het referendum geldig te laten verklaren is namelijk een opkomstdrempel nodig van minimaal 30 procent. Het is dus opmerkelijk om uitgerekend bij de eerste verkiezingen waar de opkomst bepaalt of de uitslag geldig is het aantal stembureaus te verlagen. Bovendien kan de Tweede Kamer de resultaten bij een lage opkomst makkelijk naast zicht neerleggen.

Melle Bakker, directeur van de Kiesraad, vraagt zich af of het de kiezer niet te moeilijk wordt gemaakt: “Als je niet in je eigen dorp kunt stemmen, wordt het wel een opgave. Dat is jammer. De toegankelijkheid van het stemmen moet gewaarborgd zijn. Maar dat is niet aan ons. Dat is de verantwoordelijkheid van de gemeenten.”

Het verschilt dus per gemeente hoeveel stemlokalen er verdwijnen. In het Overijsselse Oldenzaal daalt het aantal stemlokalen maar liefst met 71 procent en in Rhenen zelfs met 73 procent. De gemeenten ontvangen minder geld voor het organiseren van het referendum (30 miljoen i.p.v. 42 miljoen), maar het referendum zou ook goedkoper moeten zijn dan de organisatie van algemene verkiezingen. “Zo zijn er geen kieslijsten met partijen en is het tellen van de stemmen – alleen voor of tegen – gemakkelijker. De kosten liggen dan naar verwachting ook lager dan bij verkiezingen”, valt te lezen op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

En ondertussen wil minister Koenders twee maanden voor het referendum wel 300.000 euro aan belastinggeld beschikbaar stellen voor het opstarten van een pro-Oekraïens opinieplatform opgestart door de journalisten Hubert Smeets, Laura Starink en Hella Rottenberg…

Raam-op-Rusland

Bezwaar maken tegen sluiting van stembureaus in uw gemeente kan via dit formulier van stichting GeenPeil.

Bronnen: http://nos.nl/artikel/2080032-30-miljoen-voor-referendum-oekraine.html, http://nos.nl/artikel/2087239-minder-stembureaus-bij-het-oekraine-referendum-is-dat-erg.html, http://nos.nl/artikel/2087198-een-op-tien-stembureaus-niet-open-met-oekraine-referendum.html, http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/02/bananenreferendum.html, http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/02/je_bent_een_lul_theo_we_kunnen_er_niks_anders_van_maken.html, http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/02/was_de_eigenaar_van_nrc_niet_ook_een_mediamagnaat_in_rusland.html

Keer terug naar de homepagina.