600.000 burgers in Oekraïne zonder warmte en water

600.000 burgers in Oekraïne zonder warmte en water

Zo’n 600.000 burgers in het oosten van Oekraïne dreigen deze winter aan hun lot te worden overgelaten doordat zij mogelijk zonder water, warmte en elektriciteit komen te zitten. Dat meldt Alexander Hug van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) via Twitter:

De geopolitieke oorlog in Oekraïne eist een zware tol van de burgers in de oostelijke regio’s Loegansk en Donetsk. De oorlog duurt inmiddels al 31 maanden en heeft inmiddels aan 10.000 mensen het leven gekost. Burgers die de kogels en bommen hebben overleefd, dreigen nu zonder water en elektriciteit komen te zitten.

De twee Oekraïense bedrijven die gratis water leverden, zijn gedwongen te stoppen omdat ze niet langer hun elektriciteitsrekeningen kunnn betalen. Kiev dreigt ook met het afkappen van de elektriciteitsnetwerk in Loegansk.

Voor humanitaire hulp is de hoop gevestigd op het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC). Maar het ICRC geeft al aan dat dit “een tijdelijke maatregel, niet een houdbare oplossing” zal zijn.

Foto: Sasha (10) staat in een schuilplaats in Donetsk, op 19 september 2016, waar hij samen met zijn moeder Elena schuilt voor het oorlogsgeweld (AFP Photo/Alexey Filippov)

Bron: https://www.yahoo.com/news/600-000-risk-losing-water-war-scarred-ukraine-160753275.html