OekraïNEE

OekraïNEE was een onafhankelijk burgerinitiatief dat zich -zonder enkele vorm van subsidie- uitsprak tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. Om de historie omtrent de campagne en het referendum zonder al te veel kosten te bewaren, is de website omgezet naar een simpel html template. De webpagina wordt niet meer geüpdatet.

Alleen Oekraïne had actief BUK-systeem tijdens crash MH17

14 februari 2016

Poroshenko-Oekraine-MH17

Op 13 oktober 2015 werd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) het rapport over de aanslag op de MH17 gepresenteerd. Het passagiersvliegtuig was volgens het definitieve rapport neergehaald door een Boek-raket. Echter valt in een bijlage van ditzelfde rapport te lezen dat alleen het Oekraïense leger ten tijde van de aanslag operationele Boek-raketsystemen in het oosten van Oekraïne had.

CTIVD (toezichthouder geheime diensten) bevestigt: volgens diensten had alleen Oekraine operationele BUK systemen in Oost Oekraine 17/7

— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) 22 januari 2016

Enkele maanden voor de publicatie van het OVV-rapport heeft de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) namelijk ook onderzoek gedaan naar aanleiding van de crash. Zij overhandigde haar onderzoeksrapport (PDF) met haar bevindingen reeds op 10 april 2015 aan het OVV. Het OVV besloot dit rapport echter pas op 13 oktober − gelijktijdig met de presentatie van het eigen rapport − openbaar te maken als bijlage. Hierdoor werd het door de media nauwelijks opgepakt. Alleen het NRC schreef er destijds een stukje over.

In het rapport van de CTIVD is letterlijk te lezen dat de separatisten in Oost-Oekraïne ten tijde van de aanslag geen operationele Boek-systemen of ander (zwaarder) luchtafweersysteem in bezit of gebruik hadden dat de MH17 zou kunnen raken. Evenmin hadden zij de intentie om een civiel vliegtuig neer te halen, zo staat geschreven. Echter hadden Rusland of Oekraïne deze intentie ook niet volgens het rapport. Dan rest slechts de vraag: cui bono? Wie profiteert er van de MH17-ramp?

Keer terug naar de homepagina.