OekraïNEE

OekraïNEE was een onafhankelijk burgerinitiatief dat zich -zonder enkele vorm van subsidie- uitsprak tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. Om de historie omtrent de campagne en het referendum zonder al te veel kosten te bewaren, is de website omgezet naar een simpel html template. De webpagina wordt niet meer geüpdatet.

Amerika, neem je soldaten en wapens weg uit Oekraïne!

30 januari 2016

Save-Donbass-people-2

Het nieuws over het protest bij de Amerikaanse ambassade in Kiev is door de media volledig genegeerd. De media deed enigszins verslag van de grote toiletpot die voor het parlement werd geplaatst en waar men verkleed als parlementsleden spraakmakende onderzoeken symbolisch door het toilet spoelde, maar het protest van 1000 mensen met anti-oorlog slogans werd niet opgemerkt.

Demonstranten van de burgerorganisatie Prav?Da! (vertaald: Recht?Ja! – recht als in Waarheid) riepen op 17 juni 2015 op om Amerikaanse inmenging in het conflict in Donbass dat zo de burgeroorlog aanwakkert te stoppen. Volgens de demonstranten zet de Verenigde Staten van Amerika aan tot een confrontatie in Oekraïne om hun doelen in de regio te bereiken. De demonstranten, bestaande uit ongeveer duizend mensen, hielden Oekraïense vlaggen en posters omhoog met teksten als: “USA = OORLOG”, “Amerikaanse soldaten weg uit Oekraïne!” en “Overal waar Amerika is, is oorlog”.

“Kinderen zijn aan het doodgaan, vrouwen, burgers. Wij zijn voor vrede. We willen dat het bloedvergieten wordt gestopt. Daarom eisen wij het vertrek van het Amerikaanse leger van Oekraïens grondgebied en de stopzetting van levering van Amerikaanse wapens,” zo verklaart vertegenwoordiger Svetlana Gritsenko.

De demonstranten hebben ook geprobeerd om het verkeer in de omgeving van de ambassade te blokkeren, maar dit werd voorkomen door de politie en leden van de Maidan ‘Self Defense’ groep. Bovendien probeerden jongemannen, atletisch gebouwd volgens de demonstranten, de demonstranten uit te lokken in een poging om een gevecht te beginnen en het protest te verstoren.

Vertegenwoordigers van de ambassade weigerden naar buiten te komen. Daarom werd er een petitie op de voordeur van de ambassade gelijmd, gericht aan het Amerikaanse volk, president Barack Obama en het Congres van de Verenigde Staten:

“Wij, het volk van Oekraïne, schrijven u met de eis om uw soldaten terug te trekken uit Oekraïne, uw wapens weg te halen en stoppen met het proberen van het aanwakkeren van een burgeroorlog in Oekraïne. Met uw steun aan de huidige autoriteiten bent u ook de Donbass aan het uitmoorden. Daar wonen ook Oekraïners. Zij willen leven en niet vechten! Amerika, neem je soldaten en wapens weg uit Oekraïne!”

– zo luidt de verklaring, die echter direct na het vertrek van de demonstranten door de vertegenwoordigers van de ambassade werd weggehaald.

De demonstranten lieten weten om de protesten in de toekomst voort te blijven zetten tot Amerika stopt met inmenging van interne aangelegenheden in Oekraïne.

Amerika-oorlog-Oekraine Anti-oorlog-Oekraine Burgeroorlog-Oekraine-protest Demonstranten-ambassade-Kiev Demonstranten-Oekraine Demonstrantie-Oekraine Demonstratie-Oekraine-Amerika Oekraine-tegen-oorlog Protest-Amerika-Oekraine Protest-Amerikaanse-ambassade-Kiev Protest-burgeroorlog-Oekraine Protest-Oekraine-PravDa Protest-tegen-Amerika-Oekraine Protestbeweging-Oekraine Save-Donbass-people Stop-Amerikaanse-inmenging-Oekraine Stop-wapens-Amerika-Oekraine

Bron: http://fortruss.blogspot.nl/2015/06/ukrainians-protest-against-american.html

Keer terug naar de homepagina.