OekraïNEE

OekraïNEE was een onafhankelijk burgerinitiatief dat zich -zonder enkele vorm van subsidie- uitsprak tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. Om de historie omtrent de campagne en het referendum zonder al te veel kosten te bewaren, is de website omgezet naar een simpel html template. De webpagina wordt niet meer geüpdatet.

Associatieverdrag is eerste stap naar integratie Oekraïne

6 februari 2016

Europese-Unie-invloed-Oekraine

Het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne is niet enkel een handelsverdrag. In het akkoord staan verregaande politieke en militaire integratie als doelen beschreven. En dat is duidelijk anders bij andere handelsverdragen van de laatste jaren, zoals het verdrag met Marokko (2000) en Canada (2014). Die reppen niet over militaire en politieke integratie. Wie het associatieverdrag met Oekraïne leest, weet dat de voormalige EU-president Herman van Rompuy in 2013 de waarheid sprak toen hij zei dat de Oekraïne op termijn zal worden zoals de andere nieuwe lidstaten.”

Toch is er nog onduidelijkheid. Volgens premier Rutte leidt het verdrag namelijk helemaal niet tot toetreding van Oekraïne tot de EU. Hij is het kennelijk oneens met Van Rompuy. Anders rijst de vraag of Rutte het verdrag wel serieus gelezen heeft.

Telegraafcolumnist en schrijver Leon de Winter kopieerde 3 februari in zijn column een paar letterlijke artikelen uit het ‘handelsverdrag’. Daaruit blijkt zonneklaar dat het verdrag een eerste stap is naar de economische, politieke en militaire integratie van Oekraïne in de EU.

Lees verder…

Keer terug naar de homepagina.