OekraïNEE

OekraïNEE was een onafhankelijk burgerinitiatief dat zich -zonder enkele vorm van subsidie- uitsprak tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. Om de historie omtrent de campagne en het referendum zonder al te veel kosten te bewaren, is de website omgezet naar een simpel html template. De webpagina wordt niet meer geüpdatet.

Chaos en onjuiste informatie bij subsidieverdeling

4 februari 2016

Subsidieverdeling-Oekraine

Er zijn bij de referendumcommissie al 170 aanvragen ingediend om campagne te voeren voor of tegen het associatieverdrag. Ongeveer vandaag zou er een besluit moeten zijn op alle aanvragen. De beslissing wordt nu pas op 2 maart verwacht, slechts een maand voor het referendum. Hierdoor is er nog maar weinig tijd om de kiezer te bereiken en te informeren, waardoor de minimale opkomst van 30% bij het referendum mogelijk wordt belemmerd en de uitslag dus niet geldig zal zijn. Dit zou in het voordeel uitpakken van de voorstanders van het verdrag.

En ondanks de puinhoop bij de referendumcommissie, het verkeerd informeren van de kamer over de subsidies door minister Stef Blok en de vermindering van het aantal stembureaus bij gemeenten is er al meer subsidie aangevraagd voor de campagnes rond het Oekraïne-referendum dan er geld beschikbaar is.

Ook OekraïNEE had in de eerste instantie subsidie aangevraagd om campagne te voeren tegen het associatieverdrag. De aanvraag werd al op 17 december 2015 ingediend. Binnen drie weken zou de referendumcommissie moeten beslissen over een aanvraag. Een ontvangstbevestiging per e-mail werd ontvangen op 30 december. Een tweede (?) schriftelijke ontvangstbevestiging kwam op 20 januari 2016. Een goedkeuring of afwijzing -die nodig is om überhaupt te mogen starten met een campagne- bleef uit.

Met de datum van het referendum steeds meer in zicht en de drie weken na de aanvraag inmiddels ruim verstreken, is op 26 januari besloten de subsidieaanvraag te annuleren om (als een van de weinigen) te kunnen starten met een tegencampagne en zo -met zeer beperkte middelen- op te boksen tegen de Stem voor-campagne die met een donatie van 200.000 euro van de beruchte miljardair George Soros in tegenstelling tot de rest blijkbaar al wel heeft kunnen beginnen.

Keer terug naar de homepagina.