OekraïNEE

OekraïNEE was een onafhankelijk burgerinitiatief dat zich -zonder enkele vorm van subsidie- uitsprak tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. Om de historie omtrent de campagne en het referendum zonder al te veel kosten te bewaren, is de website omgezet naar een simpel html template. De webpagina wordt niet meer geüpdatet.

Corruptie aan de top in Oekraïne

26 november 2016

rutte-porosjenko

Oekraïne is het meest corrupte land van Europa en veel Oekraïners leven letterlijk op de rand van de afgrond. Het verschil in bezit tussen de bevolking en politici is enorm. En hoewel politici maar tussen de 1.000 tot 1.500 euro per maand verdienen, bezitten ze veel ontroerend goed, dure horloges, schilderijen en heel veel cash.

President Porosjenko

Eén van de meest rijke corrupte mannen van Oekraïne is president Petro Porosjenko (foto). Naast dat hij eerder al in opspraak kwam door belastingontwijking via de Panama Papers, is via een nieuw verplicht elektronisch aangiftesysteem aan het licht gekomen dat hij maar liefst 104 bedrijven bezit. Niet alleen in Oekraïne, maar ook in Nederland en zelfs in het ‘vijandige’ Rusland. De chocoladefabriek die hij beloofde van de hand te doen zodra hij president zou worden behoort eveneens hiertoe.

Overigens bleek zelfs met de elektronische aangiften te zijn gesjoemeld: Porosjenko hield enkele dure villa’s aan de Spaanse kunst via zakelijke constructies buiten zijn aangiften.

Onderzoek naar corruptie in Oekraïne

Vanuit Kiev doet de 31-jarige Aleksandra Drik onderzoek naar corruptie in Oekraïne. Volgens haar is het machtsblok van Poroshenko de grootste obstakel in de strijd tegen corruptie. “We hebben hier echt met bandieten te maken”, vertelt Drik.

Bron: http://nos.nl/artikel/2140634-politici-in-oekraine-dol-op-rolex-en-cartier.html, https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/23/eu-onthaalt-corrupte-porosjenko-5452313-a1533284

Keer terug naar de homepagina.