OekraïNEE

OekraïNEE was een onafhankelijk burgerinitiatief dat zich -zonder enkele vorm van subsidie- uitsprak tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. Om de historie omtrent de campagne en het referendum zonder al te veel kosten te bewaren, is de website omgezet naar een simpel html template. De webpagina wordt niet meer geüpdatet.

De documentaire die u van Kiev niet mag zien

1 februari 2016

Nazi-Oekraine

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Oekraïne en de Oekraïense ambassade in Frankrijk hebben de Franse omroep Canal+ opgeroepen om de documentaire “Masks of Revolution” niet uit te zenden. Via een statement op Facebook werd de tv-zender dringend verzocht om hun redactionele beleid te herzien.

Kiev beweert dat de film een verkeerde voorstelling geeft van de gebeurtenissen op de Maidan. Er wordt namelijk aandacht besteedt aan de rol van neo-nazistische milities voor, tijdens en na de Maidan. In plaats daarvan geeft het ministerie zelf enkele suggesties voor wat er wel getoond zou moeten worden.

Documentairemaker Paul Moreira laat in een reactie weten geschokt te zijn:

“Ik wist dat ik op een sterke tegenstand zou stuiten, beschuldigd zou worden van het in de hand spelen van Poetin, van het gebruik maken van elementen van propaganda. Ik had echter niet zo’n ontkenning verwacht, grenzend aan hysterie… Ik werd een ‘terrorist’ genoemd in dienst van de Russische geheime dienst. [Ze] dringen erop aan dat de film wordt verboden.

Zelfs de Oekraïense ambassadeur zette Canal Plus onder druk. Dat is wat me nog het meest verbaast. Want het lijkt me dat Oekraïne zich dringend af moet vragen over deze paramilitaire groepen. Zij zijn, zoals weergegeven in de film, de grootste bedreiging voor de Oekraïense democratie.”

De trailer van “Ukraine: The masks of Revolution” is al te zien. Echter wil ik graag van deze gelegenheid gebruik maken om u een andere documentaire aan te raden die m.i. ook meer dan het kijken waard is. Namelijk de film “Ukrainian agony – The concealed war” (Oekraïense lijdenswegDe verborgen oorlog) van de Duitse onafhankelijke journalist Mark Bartalmai over de smerige strijd die in Oekraïne wordt gestreden.

Ukrainian agony – The concealed war

Bron: http://www.causeur.fr/ukraine-moreira-neonazis-36525.html, https://www.rt.com/news/330836-ukraine-france-maidan-documentary/

Keer terug naar de homepagina.