OekraïNEE

OekraïNEE was een onafhankelijk burgerinitiatief dat zich -zonder enkele vorm van subsidie- uitsprak tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. Om de historie omtrent de campagne en het referendum zonder al te veel kosten te bewaren, is de website omgezet naar een simpel html template. De webpagina wordt niet meer geüpdatet.

Het belang van Monsanto bij het associatieverdrag

13 maart 2016

Monsanto-Oekraine

Het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne is niet in het belang van het Oekraïense volk, maar wel van multinationals zoals Monsanto die in het kielzog van het IMF en de Wereld Bank hun slag kunnen slaan.

De voormalige Oekraïense president Janoekovitsj weigerde om een EU-associatieverdrag te tekenen, wat leidde tot een crisis in zijn land in februari 2014. Janoekovitsj was voor een deal met Rusland (voor een lening van $15 miljard plus 33% korting op Russisch gas), dat zou echter betekenen dat westerse multinationals minder gemakkelijk toegang zouden kunnen krijgen tot de Oekraïense gronden. Een revolutie was nodig om deze belangen veilig te stellen. Na de machtsovergang kon de pro-EU regering een lening van $17 miljard afsluiten bij het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en een aanvullende lening van $3,5 miljard bij de World Bank. Beide stelden daarvoor strenge eisen voor economische hervormingen en bezuinigingsmaatregelen met desastreuze gevolgen voor het arme land en boden DuPont en Monsanto nieuwe mogelijkheden.

Bijgaand rapport legt uit hoe de hulppakketten met bezuinigingsmaatregelen een vernietigende invloed op de levensstandaard zullen hebben en de armoede in Oekraïne zullen stimuleren. Tegeneisen zijn regulering van de landbouw ten gunste van landbouwondernemingen samen met verschuivingen in het beleid ten opzichte van het verwerven van landeigendom door buitenlandse ondernemingen. Daarnaast bevat het EU-associatieverdrag een clausule dat eist dat beide partijen zullen meewerken aan uitbreiding van het gebruik van biotechnologie.

Lees verder…

Lees ook:

Keer terug naar de homepagina.