OekraïNEE

OekraïNEE was een onafhankelijk burgerinitiatief dat zich -zonder enkele vorm van subsidie- uitsprak tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. Om de historie omtrent de campagne en het referendum zonder al te veel kosten te bewaren, is de website omgezet naar een simpel html template. De webpagina wordt niet meer geüpdatet.

Machtige Oekraïnse miljardairs achter de schermen

19 januari 2016

Miljardair-Petro-Porosjenko

Er is wereldwijd veel gesproken over de strijd tussen de Europese Unie, Rusland en Amerika. Minder besproken zijn de rijke Oekraïners die achter de schermen de gebeurtenissen in het land beïnvloeden. Zo spelen de belangrijkste industriëlen van Oekraïne –oligarchen in de volksmond– een grote rol in de strijd. Ze worden wel de ‘stille miljardairs’ genoemd.

Waar sommigen van hen nauwere banden met Rusland wil, azen anderen op sterkere banden met de Europese Unie en het Westen. Weer anderen lijken aan beide kanten van het speelveld te opereren. De reden om op safe te spelen en beide kanten te kiezen is om het voortbestaan van hun eigen financiële belangen te verzekeren. Het gaat dan ook niet om ideologie. Het gaat de miljardairs alleen maar om het geld en de instandhouding van hun eigen koninkrijkjes. Elk van hen heeft namelijk een enorm belang bij wie de volgende regering zal leiden, want afhankelijk van het resultaat hebben ze veel te winnen of te verliezen.

Opmerkelijk is dat de Oekraïense oligarchen anders zijn dan hun Russische partners, omdat ze zich actief in de politiek mengen. Russische spelers hebben daarentegen de neiging om bij het politieke proces vandaan te blijven. Hiermee blijken de machtige Oekraïense miljardairs onderdeel te zijn van het proces waarbij mensen aan of van de macht worden geholpen, nogmaals bevestigd door het feit dat de miljardair Petro Porosjenko inmiddels de nieuwe president van Oekraïne is.

Bron: http://www.cnbc.com/2014/02/21/ukraine-fighting-oligarchs-work-behind-the-scenes.html

Keer terug naar de homepagina.