OekraïNEE

OekraïNEE was een onafhankelijk burgerinitiatief dat zich -zonder enkele vorm van subsidie- uitsprak tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. Om de historie omtrent de campagne en het referendum zonder al te veel kosten te bewaren, is de website omgezet naar een simpel html template. De webpagina wordt niet meer geüpdatet.

Nee-stem was geen stem voor Rusland

20 november 2016

propaganda-associatieverdrag-oekraine-poetin

We werden er voor, tijdens én tot ver na het Oekraïne-referendum mee doodgegooid: het zou gaan om een rancunereferendum tegen de Europese Unie. En bovendien zou een stem tégen het associatieverdrag een stem vóór Poetin zijn, aldus het ja-kamp:

Tegen is wel degelijk pro-Poetin @bpschut. Keiharde feit en je weet dat ook donders goed. @rusverafnabij

— Paul Klaasse (@PaulGJK) 26 maart 2016

Maar al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. Niets blijkt namelijk minder waar. In het Nationaal Referendum Onderzoek (PDF) dat onlangs verscheen valt te lezen dat het nee-kamp namelijk geenszins bestaat uit vrienden van Poetin. Evenmin kan een nee-stem worden gezien als uiting van wantrouwen tegen de Europese Unie.

In werkelijkheid was een stem tegen het associatieverdrag een stem over Oekraïne, en dan met name tegen corruptie en een potentieel EU-lidmaatschap. En Poetin dan? Joshua Livestro, voorman van de voorstanderscampagne Stem Voor Nederland, legt uit geeft toe:

Keer terug naar de homepagina.