OekraïNEE

OekraïNEE was een onafhankelijk burgerinitiatief dat zich -zonder enkele vorm van subsidie- uitsprak tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. Om de historie omtrent de campagne en het referendum zonder al te veel kosten te bewaren, is de website omgezet naar een simpel html template. De webpagina wordt niet meer geüpdatet.

Stem ‘NEE’, daar help je Oekraïne mee

26 februari 2016

Regering-Oekraine

Vorige week bezocht ik Oekraïne en sprak daar met linkse activisten, voor- en tegenstanders van het associatieverdrag met de EU. Allen waren doordrongen van de echte vijand: de oligarchie.

In een week heb ik daar vele voorbeelden van gezien: omgekochte parlementariërs voorkwamen het naar huis sturen van de corrupte regering, terwijl er wel een pakket van bezuinigingen en privatiseringen door het parlement werd geloodst.

Ik sprak een vakbondsorganiser in west-Oekraïne, die het ziekenhuis ingeslagen is. Neonazi’s waren langs geweest met een boodschap van de oligarchen: wanneer je nu ophoudt met actievoeren, blijft het bij een paar gebroken botten. De milieubeweging wees op verschillende gewelddadige intimidaties die plaatsvonden in dorpen die in verzet kwamen tegen de uitbreidingsplannen van de grootste kippenboer van Europa.

Dit verdrag regelt een vrijhandelszone. Daarnaast eisen IMF en de EU bezuinigingen en privatiseringen. Een neoliberaal antwoord op een land dat investeringen ten behoeve van gewone mensen nodig heeft. Een Nederlandse ja-stem is in de woorden van prominent dissident Volodymyr Chemerys een steunsignaal aan de regering, de oligarchie en een neoliberaal Oekraïne. Een nee-stem is een stem voor een andere koers. Na 6 april werken wij daaraan verder, samen met de activisten in Oekraïne.

Niels Jongerius, coördinator Transnational Institute en Ander Europa

Bron: http://www.volkskrant.nl/opinie/stem-nee-dan-help-je-oekraine~a4251916/

Keer terug naar de homepagina.