OekraïNEE

OekraïNEE was een onafhankelijk burgerinitiatief dat zich -zonder enkele vorm van subsidie- uitsprak tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. Om de historie omtrent de campagne en het referendum zonder al te veel kosten te bewaren, is de website omgezet naar een simpel html template. De webpagina wordt niet meer geüpdatet.

Uitgelekte e-mail: verplichte tweets over Oekraïne

31 maart 2016

Pechtold

Het kabinet voert campagne vóór het associatieverdrag, maar het wil nog niet echt lukken om de burger te overtuigen. Dit staat in een uitgelekte e-mail die RTL Nieuws in handen heeft. Daarom moeten alle politici de komende week elke dag verplicht twitteren. Er is zelfs een lijst met meer dan 30 voorgekookte tweets (PDF). Ook moeten ze verplicht instagrammen en op Facebook posten over het Oekraïne-referendum.

Daarnaast worden alle politici dringend verzocht om de komende dagen Oekraïne te benoemen bij hun mediaoptredens. Minister-president Mark Rutte zal op woensdagochtend 6 april zelfs ‘spontaan’ inbellen bij diverse radioshows. En ook de stemfie duikt weer op: alle ministers moeten op 6 april een selfie maken in het stemhokje en die via Twitter, Instagram en Facebook verspreiden.

Een alinea uit de gelekte e-mail:

“Aardige opbouw richting 6 april, maar we hebben nog wel wat meer nodig, met name kranten op zaterdag 2 april, en televisie 4+5 april. Dus ben je bezig met interviews, probeer op deze data te mikken. Daarnaast heb ik twee verzoeken open: Goedemorgen NL op 4 april en Stand.nl op 5 april, waarvoor ik nog niemand gevonden heb. Wie wil?”

Een fraai staaltje overheidspropaganda

Eerder, op 18 februari 2016, lekte al uit hoe het kabinet een ‘ja’ bij het Oekraïne-referendum wil promoten. Ook toen maakte RTL Nieuws er melding van en noemde het “een fraai staaltje overheidspropaganda”. In de campagnestrategie rond het referendum werd een lijst met steunzenders (personen en organisaties) genoemd die het verdrag moesten promoten, waaronder Victoria Koblenko. Ook is er een lijst van 46 voorgekookte antwoorden op vragen (PDF).

Bron: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/ministers-moeten-op-campagne-voor-referendum-verplichte-tweets-en-selfies

Keer terug naar de homepagina.