OekraïNEE

OekraïNEE was een onafhankelijk burgerinitiatief dat zich -zonder enkele vorm van subsidie- uitsprak tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. Om de historie omtrent de campagne en het referendum zonder al te veel kosten te bewaren, is de website omgezet naar een simpel html template. De webpagina wordt niet meer geüpdatet.

Vier redenen om tegen het verdrag te stemmen

21 maart 2016

Schaliegas-Oekraine-Shell

‘Strategie uitgelekt: zo promoot het kabinet een ‘ja’ bij het Oekraïne-referendum.’ Dit was de kop van het RTL nieuws 18 februari 2016. De interne boodschap aan het kabinet: “Geen bangmakerij. De zaken niet mooier weerspiegelen dan ze zijn, maar benadrukken dat Nederlandse bedrijven toegang krijgen tot een markt van 45 miljoen mensen.” Ook zijn bekende Nederlanders ingezet voor het aanprijzen van het referendum. Een mooi staaltje overheidspropaganda lag op straat. Rutte was niet blij.

Heb je het referendum van 6 april al in je agenda staan? Waarschijnlijk was je niet eens van plan om te gaan stemmen. Wat weet je eigenlijk van Oekraïne? Al meerdere keren waren mij alarmerende milieuberichten over Oekraïne ter ore gekomen. Dit referendum was een goede reden om mij eens extra in het land te verdiepen.

Al snel kwam ik erachter dat het niet alleen het grootste land, maar misschien ook wel het mooiste land is van Europa. Uitgestrekte natuur, bergen, rivieren, kliffen, watervallen, rauwe kustlijnen. En Oekraïne heeft niet alleen een rijk landschap, het is ook rijk aan grondstoffen en enorme lappen vruchtbare grond. Oekraïne heeft werkelijk alles in zich om een groots land te worden. Helaas zijn deze kostbaarheden niet in handen van de arme bevolking, maar in handen van de corrupte overheid en rijke landeigenaren. En dat brengt ons bij de eerste (en belangrijkste) van de vier redenen waarom wij tegen dit verdrag moeten stemmen.

Lees verder…

Keer terug naar de homepagina.