OekraïNEE

OekraïNEE was een onafhankelijk burgerinitiatief dat zich -zonder enkele vorm van subsidie- uitsprak tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. Om de historie omtrent de campagne en het referendum zonder al te veel kosten te bewaren, is de website omgezet naar een simpel html template. De webpagina wordt niet meer geüpdatet.

Voorstanders praten met gesubsidieerde tong

2 maart 2016

Subsidie-referendum-Oekraine

Het lijkt een oneerlijke strijd te worden tussen de voor- en tegenstanders van het associatieverdrag. Waar voorstanders aanvankelijk lieten weten dat een referendum te veel geld zou kosten, blijkt dat juist zij nu de meeste subsidie ontvangen.

Voorstanders

D66 ontvangt 50.000 euro van de referendumcommissie en trekt bovendien 50.000 tot 100.000 euro aan eigen geld uit voor de campagne. De PvdA ontvangt 27.693 euro voor haar campagneactiviteiten en het pro-Oekraïense platform Raam op Rusland van de journalisten Hubert Smeets, Laura Starink en Hella Rottenberg kan rekenen op 294.000 euro subsidie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Bovendien voert de Nederlandse regering – in tegenstelling tot wat zij eerder suggereerde – nu zelf ook campagne vóór het associatieverdrag en biedt zij de burger eenzijdige en geen neutrale informatie.

De stichting Stem Voor Nederland krijgt ook 50.000 euro en ontvangt bovendien 200.000 euro van de Amerikaanse miljardair George Soros. Aanvankelijk werden tegenstanders (onterecht) verdacht gemaakt omdat ze door Poetin zouden worden betaald. Het omgekeerde blijkt nu dus het geval te zijn. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt…

Tegenstanders

Van de tegenstanders krijgt het Forum voor Democratie 46.913 euro subsidie voor het organiseren van een congres met internationale sprekers als Nigel Farage. Ook het Burgercomité EU heeft een kleine subsidie aangevraagd.

6-april

Bron: http://video.elsevier.nl/#!clip/2598204

Keer terug naar de homepagina.